Ministrul Muncii, Raluca Turcan, despre legea salarizării unitare: „Scopul nu este de a le face rău bugetarilor, ci de a crea echilibru și motivare” / Ce se întâmplă cu sporurile

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, despre legea salarizării unitare: „Scopul nu este de a le face rău bugetarilor, ci de a crea echilibru și motivare” / Ce se întâmplă cu sporurile
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, despre legea salarizării unitare: „Scopul nu este de a le face rău bugetarilor, ci de a crea echilibru și motivare” / Ce se întâmplă cu sporurile / Sursă FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto
Publicat: 15/02/2021, 23:02
Actualizat: 15/02/2021, 23:02

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a explicat în cursul serii de luni, 15 februarie, faptul că prin legea salarizării unitare și analizarea sporurilor bugetarilor se încearcă găsirea unui echilibru și creșterea motivației.

Raluca Turcan a dat asigurări, într-o intervenție la Realitatea Plus, că salariile în sistemul bugetar vor rămâne în 2021 la nivelul celor de anul trecut.

„Aș propune să privim paharul așa cum este, pentru că de prea multe ori s-a încercat o cosmetizare a realității. De câte ori nu s-a vorbit despre sporuri care, în loc să fie motivatoare, au ajuns să fie privite mai degrabă ca un dat în cazul funcționarilor publici?! Un spor trebuie să fie dat fie pentru un anumit tip de muncă, fie pentru a fi motivant, ambele scopuri ducând la eficiența instituței. Ne-am propus încă din prima zi a mandatului, în plină etapă de recuperare după pandemie, să acționăm mai mult și după aceea să vorbim. Pe partea de salarizare, ce e cert în momentul de față este că salariile din sistemul bugetar vor rămâne la nivelul de anul trecut. Nu se operează diminuări. Suntem într-un plin demers de modificare a legii salarizării unitare, care numai unitară nu este, pentru a aduce echilibru și eficiență”, a explicat ministrul Muncii.

„Sporul de calculator nu ar trebui să existe, vom propune eliminarea”

De asemenea, aceasta precizat că, în ceea ce privește sporurile, unele au devenit din excepții reguli.

Sunt categorii de bugetari care muncesc foarte mult și, în același timp, care lucrează în condiții dificile, aceștia trebuie sprijiniți. Când luăm la puricat sporurile anapoda, le acordăm în sumă fixă sau le vom elimina. Scopul nu este să facem rău bugetarilor, ci ca, în sistemul public, cei care lucrează să fie motivați și recompensați pe măsura muncii lor, astfel încât instituția în care lucrează să servească interesul public. Am constituit un grup de profesioniști la nivelul ministerului, cuantumul sporurilor este destul de mare și sunt diferite la fiecare categorie profesionalaă. Sporul de antenă ar trebui acordat într-o sumă fixă, calculată la nivelul salariului minim, dacă există un anumit nivel de expunere la radiații. În Parlament, cu toate rețelele care există pe clădire, e un grad de expunere la radiații destul de ridicat, dar asta nu înseamnă că această compensare pentru expunere la radiații este diferită pentru femeia de serviciu față de președintele Senatului sau al Camerei Deputaților, toți lucrează în aceeași clădire. Deci, dacă se acordă, trebuie să fie într-o sumă fixă. Pledoaria mea este pentru a privi subiectul salarizării în sistemul public cu obiectivitate și rațiune. Sporul de șef – de conducere, în orice țară, în sistemul public se acordă. Sporul de calculator nu ar trebui să existe, vom propune eliminarea, la fel și pentru sporul de confidențialitate. Confidențialitatea este o rigoare a legii”, a explicat Raluca Turcan.

Totodată, aceasta a făcut câteva precizări și despre instituțiile care nu au o grilă de salarizare și unde angajații au salarii foarte mari.

„Excepția a devenit regulă în sistemul de salarizare unitară”

„Noi ar trebui să avem un plafon al sporurilor, dincolo de care salariul în sistemul public să nu mai poată să crească. Unele trebuie date într-o sumă fixă, altele eliminate, altele să fie mai motivante. Sunt anumite domenii care, deși avem funcții în sistemul public, nu există în grila de salarizare. Sunt câteva instituții publice unde nu există grilă în salarizare: ANCOM, ANRE, ASF, unde sunt salarii foarte mari. E drept că sunt instituții de control, dar și acolo ar trebui ca cineva să vadă dacă motivația angajaților este direct proporțională cu eficiența instituțiilor. Pe fond, noi nu mai avem mult de lucru la această lege, dar, după ce o finalizăm, ne trebuie un consens politic în coaliție, apoi să începem negocierile cu fiecare categorie profesională, vor urma apoi dezbateri la Parlament. Cred că într-un an de zile am putea avea o nouă lege a salarizării unitare. Excepția a devenit regulă în sistemul de salarizare unitară. Legea 153/2019 a plecat de la premisa de a se crea o grilă de creștere pentru salariile de bază și una pentru sporuri, multe dintre ele fiind plafonate la 30% din plafoul ordonatorului de credit. Unele categorii profesionale au devansat toate etapele de creștere atât pentru salariile de bază, cât și pentru sporuri”, a adăugat ministrul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
A murit un campion al României. Marele antrenor a căzut pe scări și a decedat
„Babs” se descurcă și fără Dorian Popa. Bruneta își promovează hainele în capitala luxului
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Alergătorii de elită trăiesc mai mult, au descoperit oamenii de știință
×